De 10 gouden leen regels
Geld lenen voor u een noodzaak? Lees dan wel eerst deze leentips: Leen bewust of leen niet.
Perse geld lenen? Gebruik dan wel deze leentips om de beste lening te zoeken en niet in de valkuilen te trappen. Het is wellicht niet altijd de meest ideale manier om aan geld te komen, maar als u toch moet of perse wilt lenen gebruik dan deze 10 leentips. Deze 10 tips helpen u verantwoord lenen. De beste tip geven wij u als eerst, spaar geld en voorkom met het sparen dat u geld moet lenen.
1. Hoeveel kunt u echt lenen?
Bekijk erg goed welke maandlasten u echt kunt dragen. Natuurlijk kunt u uw 3e bijbaantje opgeven om een hoge lening te krijgen, maar realiseer u dat u in de problemen komt als u dit bijbaantje kwijtraakt.
Bekijk hiervoor ook eens de site van het NIBUD, welke consumenten verantwoordelijk met geld wilt leren omgaan.
2. Vergelijk alle lening soorten
Er zijn diverse soorten leningen, laat u goed informeren over alle voor- en nadelen. Soms kan een onderhandse lening interessant zijn of een simpel doorlopend krediet bij uw eigen bank.
3. Vergelijken alle lening aanbieders
Net als met vele andere (on-line) diensten loont het enorm om leningvormen te vergelijken. Naast on-line leningaanbieders te vergelijken is het ook interessant om uw huidige bank te vragen om een offerte uit te brengen en deze te vergelijken.
4. Let op de looptijd van het rentepercentage
Een lening van 3%, 4% of een ander onwaarschijnlijk laag rentepercentage? Let dan extra op, waarschijnlijk is dit alleen voor het begin van de lening.
Ook kan het zo zijn dat u extra producten moet afnemen als een levensverzekering. Gebruik bijvoorbeeld Google om te zoeken naar ervaringen over leningverstrekkers.
5. Tussentijds aflossen kan een dure aangelegenheid worden
Als u een offerte ontvangt, moet hier een kredietprospectus bij zitten en een financiele bijsluiter. Lees deze kleine lettertjes goed, want wat als u opeens in de luxe situatie zit en tussentijds uw lening wilt aflossen? Dit kan meestal wel, maar tegen een flink boetetarief.
6. Een lening zonder BKR toetsing? Liever niet!
Het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel is er niet voor niets, staat u hier negatief geregistreerd dan heeft u al een schuld. Bedenk u tweemaal zoniet driemaal voordat u een lening gaat afsluiten terwijl u al negatief bekend bent bij het. De controle op uw kredietwaardigheid is niet alleen in het belang van de bank, maar ook in uw eigen belang.
7. Extra (verplichte) verzekering vaak onderdeel van goedkope lening
Een goedkope lening gevonden, de juiste rentepercentages gedurende de hele looptijd? Dan is er een kans dat u verplicht een dure verzekering moet afsluiten. Kijk hiermee uit, want vaak verdienen leningverstrekkers de goedkope lening terug met bijvoorbeeld een te dure levensverzekering.
8. Controleer de vergunning van de leningverstrekker
Het klinkt wellicht bizar, maar er zijn leningverstrekkers die het niet zo nauw nemen met de Nederlandse wetgeving en leningen verstrekken zonder juiste vergunning. Op de site van het AFM (Authoriteit Financiele Markten) kunt u de vergunningen bekijken van leningverstrekkers.
9. Wees eerlijk bij mogelijke aflossingsproblemen
U kunt de lening niet meer aflossen volgens het overeengekomen contract? Trek dan op tijd aan de spreekwoordelijke bel; het NIBUD, de gemeentelijke afdeling Sociale Zaken of de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet kunnen u verder helpen en eventueel verwijzen naar een bureau voor schuldhulpverlening of schuldsanering.
10. Goedkoop lenen is en blijft een illusieAls u nagaat dat uw geld op een spaarrekening 4% kan opleveren is het natuurlijk niet reëel dat u geld kunt lenen voor rentepercentages rond deze 4%.
Iedere lening waarbij u wel tegen dit lage rentepercentage leent, zal zich op een andere manier moeten terugverdienen voor de leningverstrekker.
U bent gewaarschuwd!