Ook Amerikaanse studenten leningen ter discussie
Niet alleen in Nederland moeten studenten steeds vaker geld lenen om hun studie te bekostigen, in Amerika is het niet anders en ook daar staan leningen aan studenten ter discussie.
Amerika staat voor een bekende uitdaging: betaalbaar onderwijs voor iedereen.
Om studenten in Amerika beter te beschermen en het hogere onderwijs aldaar aantrekkelijk te houden had het Amerikaanse Congres, onder leiding van Obama, nieuwe regelgeving opgesteld omtrent de zogenaamde "career college programs".
De universiteiten in Amerika kunnen voor zeer interessante tarieven zelf geld lenen van de overheid om vervolgens hun studenten van een lening te voorzien, een interessant model waar echter wel goed moet worden bekeken of universiteiten hier geen misbruik van maken en aanzienlijke winsten boeken. Een ander aspect is dat een welgestelde student of een student uit een welgestelde familie weer geen gebruik zouden mogen maken van deze aantrekkelijke geprijsde studentenlening.
Ter discussie staat tot wanneer universiteiten nog gebruik mogen maken van de leningen welke de overheid de universiteiten aanbied. Hierbij wordt nu scherp gekeken naar het gemiddeld aantal oud-studenten welke probleemloos aan het afbetalen is.
Afgelopen week gingen, net als eerder in Nederland, Amerikaanse studenten protesteren voor de steeds duurder wordende opleidingen. Een gemiddelde student in Amerika verlaat de universiteit niet enkel met een diploma maar ook een studieschuld tussen de 22.500 en 27.500 dollar.
Gepubliceerd op 19 maart 2011 om 1:52 uur door de redactie.