Analyse: verkiezingsprogramma's 2010 over leningen
Wat vinden de politieke partijen nou eigenlijk van de financiële sector? En hoe kijken ze aan tegen geld lenen door ondernemers en consumenten en banken die steeds kritischer worden? Lees het in de analyse van Lening & Geld lenen.
Hoe denken de politieke partijen over kredietverlening?
Politieke partijen hebben bijna overal wel een mening over, als je tenminsten hun verkiezingsprogramma's erop naslaat. En dit is nou precies wat de redactie van Lening & Geld lenen heeft gedaan. Want welke partijen willen banken stimuleren om geld uit te lenen of hoe kijken ze aan tegen bijvoorbeeld een groene lening voor duurzame investeringen?
De CDA is van mening dat het vertrouwen in de financiële sector snel terug moet komen, maar dan het liefste door zelfregulering. Als het niet anders kan, dan wilt de CDA pas wetgeving maken om vertrouwen terug te brengen. De PvdA is echter van mening dat de gehele sector kleiner en transparanter moet worden en alle burgers beschermd moeten worden tegen risicovolle producten; een flitslening of minilening zou hier een voorbeeld van kunnen zijn.
Als we kijken naar de SP dan zien we een ferme aanpak, zo moeten financiële producten eerst worden goedgekeurd door de AFM en zou een nationale investeringsbank moeten worden opgericht waar gezonde en goed geleide bedrijven geld kunnen lenen. De VVD hamert op het afschaffen van bonussen die de bron zijn van te grote risico's in de sector en er zou een strenger Europees toezicht moeten komen.
De PVV van Geert Wilders wilt banken belasten voor ongedekte schulden tegen een tarief van 0,15 procent. GroenLinks komt ook met een nationale investeringsbank zoals de SP maar dan wel een groene variant welke gunstige leningen beschikbaar zou moeten stellen voor duurzame woningbouw en groene investeringen. De ChristenUnie is ook voor meer zelfregulering en indammen van prikkelende bonussen en D66 is tegen de wildgroei aan subsidies en hoopt op meer garantieregelingen; wat een lening door een bank kan inhouden die gegarandeert wordt door de overheid.
Het programma van de SGP hamert ook op de zelfregulering en indammen van de bonussen terwijl de Partij voor de Dieren (PvdD) het liefste een totale aanpak van de sector ziet; er zouden weer banken moeten komen die doen aan sparen, lenen en betalen. Andere diensten kan, maar dan in een aparte, herkenbare, instellingen welke onder extra toezicht zou moeten staan. Leningen die nog worden verstrekt zouden moeten worden getoetst aan de duurzaamheid waarvoor de lening gebruikt zou moeten worden.
Tot slot Rita Verdonk met haar TON, deze partij stelt dat banken "nooit meer zo groot mogen worden" en er zou geen subsidies meer naar de sector mogen gaan. Slechte banken zouden failliet moeten gaan, zonder een cent overheidssteun.
Gepubliceerd op 19 mei 2010 om 14:15 uur door de redactie.