Banken komen zelf steeds lastiger aan lening
Ook banken moeten enkele zaken die zij ondernemen financieren, dit doen zij meestal door op grote beurzen zogenaamde bankobligaties te kopen. Deze vorm van geld lenen is door de huidige omstandigheden op de kredietmarkt en de positie van diverse banken enorm duur geworden.
Zo eisen kredietverstrekkers van Merrill Lynch een rentevergoeding van 7,58% over het geleende bedrag. Een half jaar geleden was dat meer dan 2% minder. Ook zakenbank Lehman Brothers moet meer betalen voor haar leningen, 7,7% tegen 5,2$% een half jaar geleden.
Dat banken geld lenen is niet bijzonder, met dit geld financieren banken overnames. Overnames van door de bank zelf of door klanten van de betreffende bank. Nu het verkrijgen van leningen een stuk duurder is, zullen (zakelijke) klanten dit ook gaan merken.
Banken beleggen ook met geleend geld en daar dit nu dus ook stukken duurder is, hebben Goldman Sachs en de eerder genoemde twee banken in totaal voor bijna 100 miljard dollar aan beleggingen verkocht.
Hoewel de banken nu minder geleend geld hebben, blijven kredietverstrekkers een hoge rente eisen. Voorlopig teren de banken op oude leningen en hopen ze dat er geen 'nieuw' geld nodig is. Dit zal dan anders ongetwijfeld tegen flink hoge rentes moeten wat zijn effect zal hebben op de winsten van de banken.
Merrill Lynch heeft op het moment van schrijven een dringende behoefte aan geld, in totaal 8,5 miljard dollar welke worden bekostigt door het op de markt brengen van nieuwe aandelen. Merrill Lynch kwam al eerder aan geld door belangen in haar bank te verkopen, toen voor 15 miljard dollar.
Alle risicovolle leningen worden nu door Merrill Lynch verkocht om zo goed als mogelijk schoon schip te maken en meer verliezen te voorkomen doordat deze leningen niet meer inbaar zijn.
Gepubliceerd op 30 juli 2008 om 10:27 uur door de redactie.