'Banken moeten rente voor rood staan verlagen'
Volgens de PvdA zouden de kosten die banken vragen voor het rood staan omlaag kunnen. De rente die moet worden betaald ligt nu vaak tussen 10 en 15%.
Nijboer wil rente voor rood staan omlaag; zoals in Duitsland met een maximum van 10%
De kosten voor het rood staan liggen volgens de PvdA te hoog, banken zouden daarom de rente op het rood staan moeten verlagen. PvdA-kamerlid Henk Nijboer pleit ervoor dat de rente een paar procentpunt omlaag gaat. Wettelijk gezien mogen banken tot 15% in rekening brengen over het bedrag dat mensen in het rood staan. Nijboer denkt dat een flink aantal banken dicht tegen het maximum aanzit of dat zelfs overschrijdt. Daarnaast twijfelt het Kamerlid aan het hoge rentepercentage voor roodstand, aangezien de rente relatief laag staat.
Nijboer is tevens verbaast over de rente voor een persoonlijke lening, hiervoor geldt namelijk een veel lagere rente van 7 tot 8%. Ook zou het volgens hem voor veel mensen onduidelijk zijn hoeveel rente ze betalen bij roodstand, waardoor het voor banken makkelijk is hogere tarieven te rekenen. Het PvdA-Kamerlid pleit er daarom voor dat banken producten ontwikkelen waarbij de rente die mensen krijgen over spaargeld, wordt gestreept tegen de rente die mensen moeten betalen over rood staan op de betaalrekening. „Als je het hebt over het belang van de klant, lijkt dat me wel een goed product”, aldus het Nijboer.
Voor het rood staan vragen banken verschillende rentetarieven, veelal schommelen de percentages tussen de 10 en 15%. Bij de ING betaalt u het meest, namelijk 14,5% tot een limiet van 1.000 euro. ABN AMRO Bank (14,1%), Rabobank (12,9%) en SNS Bank (11%) rekenen minder rente voor roodstand. Dat roodstand een groot probleem is, blijkt uit eerdere cijfers van budgetvoorlichter Nibud. Zo bleek dat ruim een op de vijf Nederlanders elke maand rood staat.
Gepubliceerd op 15 oktober 2012 om 12:00 uur door de redactie.