Eén op de vijf Belgen koopt op afbetaling
Volgens onderzoek van iVox in opdracht van Buy Way, koopt één op de vijf Belgen op krediet. Er wordt voornamelijk geleend om de dagelijkse uitgaven te kunnen dekken.
Belgen kopen op afbetaling om zich in hun dagelijkse behoeften te voorzien
Duur consumentenkrediet wordt door één op de vijf Belgen gebruikt voor gewone, dagelijkse uitgaven. Onderzoek door Buy Way, specialist inzake creditcards van elektronicawinkels en andere warenhuizen en leningen op afbetaling die dergelijke zaken verstrekken, heeft dit uitgewezen. Dure leningen worden zelfs al gebruikt om energiefacturen te betalen.(In België gebruikt men de term 'kopen op krediet' in plaats van 'koop op afbetaling').
Toch erg opvallend maar tevens ook gevaarlijk, zegt marketing manager Alain De Deken. “In vergelijking met de rest van Europa zijn Belgen heel voorzichtig op gebied van krediet”, aldus De Deken. Slechts één op de drie gebruikt consumentenkredieten. “Vooral bij de vervanging van toestellen zijn die vaak nuttig. De diepvriezer of wasmachine is plots stuk en men heeft niet onmiddellijk het geld om die te betalen, dan kiest men graag voor een consumentenkrediet, soms zelfs met 0 procent intrest.”
Het gevaar zit hem volgens De Deken vooral in het feit dat één op de tien van wie een lening nodig heeft, dat doet om zijn energierekening te betalen. “Wij zien dat mensen met die kredietkaart geld afhalen om hun gewone dagdagelijkse behoeften mee te betalen, zoals voeding, of de gas- of elektriciteitsrekening.”
Ook Youri Nuytinck, die in het Gentse Centrum voor Algemeen Welzijnswerk de teams voor schuldbegeleiding coördineert, spreekt van een ‘gevaarlijke evolutie’. “Vroeger zagen wij vooral misbruik van consumentenkrediet door tweeverdieners, die allerlei uitgaven deden die ze niet aankonden. Maar de jongste tijd zien we steeds meer mensen in de schulden geraken omdat hun dagelijkse uitgaven te hoog worden. Ze moeten soms al zodanig veel aan huishuur betalen, dat ze dure consumentenkredieten moeten gebruiken om gas of elektriciteit mee te betalen. Zo komen ze in een systeem terecht waarmee ze de ene put met de andere vullen en almaar dieper in de schulden raken. Vooral bij alleenstaanden met kinderen zien we dat probleem.”
Gepubliceerd op 28 maart 2012 om 9:56 uur door de redactie.