Flitskrediet nog duurder door ‘onbetekende kosten’
Zaterdag heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het televisieprogramma Kassa aangekondigd het zogenaamde flitskrediet aan te pakken. De leningen die tegen woekerrentes worden verstrekt door allerlei ‘onbetekende kosten’ te rekenen, brengen mensen met fikse schulden alleen maar verder in de problemen.
‘Onbetekende kosten’ zorgen bij een flitskrediet voor woekerrentes
Eerder werd in het financieel nieuws op Lening & Geld Lenen al door AFM gewaarschuwd voor de zogenaamde flitskredieten. Leningen worden tegen woekerrentes verstrekt door aanbieders als voorschotje.nl, saldodipje.nl, krapbijkas.nl en betaaldag.nl, waarbij de lening aanbieders maximaal 16% rente zouden mogen rekenen. Echter wordt deze grens door verschillende lening aanbieders overschreden tot maar liefst 28% rente. Volgens Kassa worden de regels op slinkse wijze omzeilt.
Het blijkt dat er vooral wordt gesjoemeld met de bijkomende kosten waarbij het rentepercentage van de flitslening aanzienlijk omhoog schiet. In de wet staat dat bij het verlenen van krediet ‘onbetekende kosten’ gerekend mogen worden. Het is echter onduidelijk wat voor kosten dit zijn, stelt Kassa.
Ook vanuit de Kamer is gereageerd op de ‘onbetekende kosten’ die zorgen voor woekerrentes bij het afsluiten van een flitslening. CDA-Kamerlid Elly Blanksma wil dat ‘onbetekende kosten’ snel uit de wet worden gehaald om alle onduidelijkheid te vermijden. Daarnaast gaf de Minister van Financiën Jan Kees de Jager aan zich bewust te zijn van de creatieve interpretatie van de wet door verschillende flitskredietverstrekkers. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of dit misbruik in de hand werkt, mocht dit het geval zijn dan zal de Jager zo snel mogelijk voorstellen doen voor een wetswijziging.
Gepubliceerd op 19 december 2011 om 10:31 uur door de redactie.