Fraude bij aanvraag lening heeft weinig resultaat
Volgens kredietverstrekker Freo proberen steeds meer mensen via vervalste documenten een lening te bemachtigen. Het aantal fraudegevallen nam vorig jaar toe met 20%.
Freo ziet aantal fraudegevallen stijgen
De kredietcrisis waait nog over Nederland en daar ondervinden sommige inkomens nog enige hinder van. Het spreekwoord ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’ is hier overduidelijk van toepassing: steeds meer aanvragers van een lening frauderen met documenten om krediet in de wacht te slepen. Volgens Freo heeft dit vooral te maken met een aantal consumenten dat plotseling werkloos raakt.
Door deze toegenomen werkloosheid wordt in dit soort situaties dan ook het meest gesjoemeld met loonstrookjes. Het oude loonstrookje van 2010 veranderen in 2011 heeft echter weinig zin, fraudeurs lopen gauw genoeg tegen de lamp. Het inhoudingspercentage op het salaris is namelijk zeer ingewikkeld en veranderd vaak. Het vervalsen van bankafschriften, verzwijgen van alimentatie en geld opnemen terwijl overleden aanvrager is overleden zijn volgens Freo andere trucjes.
De kredietverlener Freo doet altijd aangifte van fraudepogingen, mits het gaat om een domme fout waarbij de klant aangeeft dat hij fout zat. Tevens worden fraudeurs aangegeven bij het frauderegister van de Externe Verwijzings Applicatie (EVA), en zal de Bureau Krediet Registratie in Tiel (BKR) altijd informeren over personen die een frauderisico vormen. Banken en verzekeraars zullen hier dan ook snel van op de hoogte zijn en doen minimaal acht jaar geen zaken met fraudeurs.
Het aantal fraudegevallen is de afgelopen tijd niet veranderd volgens een reactie van de ABN Amro en ING. De banken willen niet zeggen hoe vaak fraude bij leningaanvragen voorkomt, aldus de website Spitsnieuws.
Gepubliceerd op 14 juli 2011 om 13:41 uur door de redactie.