‘Hoge rentes voor kopen op afbetaling, beter zelf sparen!’
Dat is hetgeen dat de Consumentenbond adviseert, het is namelijk veel voordeliger het product bij elkaar te sparen dan het te kopen op afbetaling. In sommige gevallen betalen consumenten uiteindelijk 15% rente bovenop de aanschafprijs.
Consumentenbond: kopen op afbetaling duur
Door de hoge rente voor geld lenen betalen consumenten uiteindelijk tot circa 15% bovenop de aankoopprijs. Wie een kostbaar product wil aanschaffen, doet er dan ook slim aan dit zelf bij elkaar te sparen in plaats van het te kopen op afbetaling. De Consumentenbond adviseert dan ook vooraf goed te berekenen hoe hoog de kosten voor uitgestelde betaling zijn.
Geld lenen voor iets wat je niet kunt betalen, zorgt er dan ook voor dat je uiteindelijk veel meer betaalt voor het product. Zo stelt ook Bart Combée, directeur Consumentenbond:“Laat je niet inpakken door verkooppraatjes. Als je iets koopt wat je niet meteen kunt betalen, betaal je uiteindelijk veel meer.”
Op de website van de toezichthouder staat een interessant voorbeeld waaruit blijkt dat kopen op afbetaling duur is. Er wordt hier een voorbeeld gegeven van het kopen van een auto van 20.000 euro. Daarbij kan de auto na drie jaar sparen worden gekocht, een maandelijkse inleg van 534 euro is dan voldoende. Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te lenen voor het kopen van de auto. Het geleende bedrag in drie jaar aflossen kost bij de dealer 632 euro per maand. Dat is uiteindelijk een verschil van in totaal ruim 2750 euro.
Daarnaast wordt bij het zelf sparen voor een aankoop het Bureau Kredietregistratie (BKR) buiten de deur gehouden. Zo krijgt u bij een betalingsachterstand van 2 maanden een waarschuwing van de kredietverstrekker, maar ook een aantekening bij het BKR die 5 jaar blijft staan. Dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen bij het afsluiten van een hypotheek.
Tijdens het onderzoek naar kredietvergoedingen bleek dat de Mediamarkt en BCC vaste vergoedingen hanteerden bij uitgestelde betalingen. De Consumentenbond concludeerde dat in sommige gevallen de kredietvergoedingen hoger uitpakten dan de wettelijke toegestane 15% rente. Volgens de toezichthouder zijn de winkelketens hier inmiddels mee gestopt.
Toch is het raadzaam deze hoge rentes voor kredieten vooraf te berekenen en te bekijken wat de kosten zijn voor uitgestelde betaling. Het is echter nog verstandiger te sparen voor een kostbaar product dan te kopen of afbetaling. ‘Wie een maand niet spaart, heeft geen centje pijn’, aldus de Consumentbond.
Gepubliceerd op 9 januari 2013 om 8:00 uur door de redactie.