Jeugd heeft weinig zicht op eigen financiën
De jeugd van tegenwoordig gaat heel makkelijk om met zijn of haar eigen financiën. Vaak hebben ze geen enkel zicht op hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon.
Jeugd heeft weinig zicht op eigen financiën.
Stichting Weet Wat Je Besteedt heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de financiële zelfredzaamheid van jongeren in verschillende leeftijdscategorieën. Hieruit komt naar voren dat jongeren steeds meer financiële verantwoordelijkheden krijgen, maar niet goed weten hoe ze hier mee om moeten gaan.
Thea Hazel-Stals, directeur van Stichting Weet Wat Je Besteedt: ''Jongeren, zelfs binnen een gezin, gaan op verschillende manieren met geld om. De ene vindt het belangrijk om te sparen terwijl een ander liever veel geld uitgeeft. Als jongeren op jonge leeftijd sparen, dan is dit vooral voor een concreet product zoals een Wii of een laptop, en als het geld op is kloppen ze vaak aan bij vader of moeder voor meer. Sommige jongeren kunnen daarin zelfs sturend zijn; ze weten toch wel dat hun ouders het geven en persen er desnoods wat tranen uit.''
Jongeren geven vaak geld uit om sociale redenen of voor status. De eerste groep geeft geld uit aan leuke dingen, aan rondjes in de kroeg en aan cadeautjes voor vrienden. Het geld aan andere mensen uitgeven, geeft een goed gevoel. Geld uitgeven voor status gaat vooral over luxe spullen voor zichzelf, om aanzien en status te kopen met bijvoorbeeld merkkleding.
Het leengedrag van jongeren valt gelukkig nog mee. Het gaat hierbij om kleine bedragen van en aan vrienden. Als er grote aankopen gedaan moeten worden springen ouders vaak bij. Dit wordt door de jongeren zelf niet gezien als lenen, maar als voorschieten. Dit gebeurt ook voor vakanties of scooters. Jongeren beseffen gelukkig wel dat het lenen bij ouders goedkoper is dan het lenen bij de bank. Je hoeft immers geen rente te betalen.
Gepubliceerd op 25 september 2010 om 7:21 uur door de redactie.