Nederlandse banken doorstaan stresstest

Zeven van de ruim negentig geteste Europese banken zijn gezakt voor de stresstest. De vier Nederlandse banken die getest werden zijn met vlag en wimpel geslaagd.

Nederlandse banken slagen voor stresstest van EU.
Nederlandse banken slagen voor stresstest van EU.

De banken werden door de Europese Unie getest op hun weerbaarheid. In het rapport met resultaten staat onder meer dat er 3,5 miljard euro nodig gaat zijn om aan de ondergrens van een tier 1-kernkapitaal van zes procent te komen in de hele Eurozone.

De tier 1-ratio is de verhouding van kernkapitaal, waaronder aandelen, preferente aandelen en ingehouden winst worden gerekend, tot het balanstotaal van de instelling. De Nederlandse banken die getest werden bleven zelfs in het slechtste scenario ruim boven de ondergrens van 6 procent. Gemiddeld genomen was de tier 1-ratio van de Nederlandse banken 10 procent. De Nederlandse banken die getest werden zijn ING Bank, SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank

Bij de stresstests werden sterk verslechterde economische omstandigheden, zoals toenemende werkloosheid, dalende aandelenkoersen en een toename van het aantal faillissementen, nagebootst. De Europese toezichthouder CEBS ging bij de testen uit van een zogenaamde dubbele diprecessie, waarbij de economie zowel in 2010 als in 2011 met drie procent zou krimpen. Verder ging de CEBS uit van een aandelenkoersval van 20 procent.

De banken die niet door de test kwamen kwamen uit Spanje (5), Griekenland (1) en Duitsland (1).

Gepubliceerd op 27 juli 2010 om 10:07 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren