Onderzoek naar geldleningen gemeenten
Na het omvallen van Icesave bleek dat veel Nederlandse gemeenten voor vele miljoenen het schip zijn ingegaan. Grootste slachtoffer van het omvallen Icesave is de provincie Noord-Holland die voor 78 miljoen euro uit had staan bij Icesave.
Grote twijfels rijzen er op dit moment over de lening van 50 miljoen euro die de provincie Noord-Holland vorig jaar aanging met de Nederlandse Waterschapsbank. Deze lening sloten ze af terwijl ze honderden miljoenen euro’s eigen geld gestald hadden op deposito’s in het buitenland en dus ook de 78 miljoen euro bij Icesave.
Nederlandse gemeente kunnen voor een laag retenpercentage (3%) geld lenen bij bijvoorbeeld de Nederlandse Waterschapsbank of de Bank Nederlandse Gemeente. Voorwaarde echter wel is dat het geld niet uitgezet mag worden op spaarrekeningen. Aangezien de rente op de buitenlandse deposito’s met circa 5,25% behoorlijk hoger is dan de 3% die gemeenten betalen voor een lening is het natuurlijk zeer aantrekkelijk om geleend geld uit te zetten.
Extern registeraccountant Leo Verhoef heeft dan ook het vermoeden dat geleend geld is uitgezet op spaarrekeningen, hetgeen dus bij wet verboden is.
Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken is gebleken dat gemeenten geen wetten hebben overtreden. Daarnaast zal het ministerie van Binnelandse Zaken gemeenten, waterschappen en provincies zoveel mogelijk ondersteunen bij het indien van claims tegen banken uit Ijsland.
Zie ook ons eerder nieuwsbericht: http://www.lening-geld-lenen.nl/financieel-nieuws/gemeenten-geleend-geld-kwijt
Gepubliceerd op 23 oktober 2008 om 10:21 uur door de redactie.