Rente en kosten flitsleningen verder aan banden gelegd

Een flitslening, SMS-lening, flitskrediet of andere varianten voor een lening met een looptijd korten dan drie maanden kennen vanaf deze maand een aangepast wettelijk kostenplafond van 12% en maximale wettelijke rente van, momenteel, 15%.

Europa stuurt op transparantie en terughoudendheid bij lenen
Europa stuurt op transparantie en terughoudendheid bij lenen

Vooral in 2010 won het snelle geld lenen met een extreem korte lening aan populariteit en haalde het vele consumentenprogramma's omdat de kosten ongegeneerd hoog waren.

Vanaf deze maand komt daar verandering in doordat de Europese richtlijn consumentenkrediet nu ook in Nederland zal worden toegepast. Naast maximaal 12% aan rente en kosten en de wettelijke rente (15% momenteel) moeten reclames voor geld lenen ook verder aangepast worden waarbij transparantie centraal staat.

Nu is het kredietprospectus nog gemeengoed welke de consumenten ontvangen bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening, maar dit zal worden vervangen door informatie conform een Europese standaard. Ook lage "lokrentes" mogen niet meer worden gevoerd en het jaarlijks kostenpercentage van de gehele verplichting moet duidelijk worden gecommuniceerd. Dit jaarlijks kostenpercentage zijn alle kosten gerelateerd aan de lening als percentage van de geleende bedrag.

In Nederland zal de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezien op het naleven van deze lokaal geïntegreerde  Europese regels en richtlijnen.

Gepubliceerd op 4 juni 2011 om 13:53 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren