Studenten denken makkelijk over lenen
Er is de laatste tijd veel te doen rond het leengedrag van studenten. Dit komt vooral doordat de overheid de basisbeurs van een gift om wil zetten in een lening, waardoor (bijna) alle studenten naast hun diploma ook een schuld zullen krijgen.
Studenten denken makkelijk over lenen
Vorige week schreef de redactie van LGL al wat eventuele financiële gevolgen kunnen zijn als de beurs omgezet wordt in een lening. Studenten lopen dan tegen torenhoge schulden aan, en het ergste is, het doet ze niet zoveel.
De meeste studenten lenen geld bij de Informatie Beheer Groep (IB-Groep), de rente die zij hanteert ligt rond de 4%. Een soortgelijke lening zou bij een bank twee, misschien wel drie keer zo duur zijn. Een jaar na je afstuderen ga je terugbetalen, maximaal 15 jaar. Er wordt daarbij zelfs nog gekeken naar je draagkracht, je lost af wat je kunt missen, voor de rest kun je na die 15 jaar kwijtschelding aanvragen. Ideaal toch?!
En dan is het ook nog een keer zo dat de lening van de IB-Groep niet BKR geregistreerd is, en dus geen invloed heeft op eventuele hypotheekaanvragen. Eigenlijk is er voor een student dus geen enkele reden om niet elke maand het maximum bedrag (bijna €1000,- per maand) te lenen, en lekker te leven. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat een kwart van de studenten geld leent om ‘relaxt te kunnen leven in hun studententijd.’ Uit datzelfde onderzoek blijkt dat in 2008 de gemiddelde student een schuld had van 12.500 euro.
Volgens een woordvoerster van het NIBUD onderschatten studenten de gevolgen van (veel) geld lenen; er zijn gevallen bekend van studenten die een schuld hebben van 30.000 euro, maar wel 10.000 euro op de bank hebben staan ‘voor later’. Dit is niet slim, omdat de rente die je betaald, altijd hoger is dan de rente die je ontvangt. Voor de meeste studenten zou en lesje financieel management geen kwaad kunnen. Of zouden de regels voor studentenleningen drastisch aangescherpt moeten worden?
Gepubliceerd op 9 september 2010 om 13:31 uur door de redactie.