Studenten zien af van masteropleiding
Steeds meer studenten zien af van een masteropleiding als de basisbeurs wordt afgeschaft en men minder lang recht heeft op een OV-studentenkaart. Dit blijkt uit een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder ruim 2500 studenten.
Leenstelsel voor masteropleidingen wordt vanaf volgend jaar gewijzigd
Het kabinet is van plan om het leenstelsel voor masteropleiding volgend studiejaar in te voeren. Deze regeling zal de basisbeurs voor masteropleidingen omzetten in een lening. Eén op de acht studenten zal dan vervolgens geen masteropleiding willen gaan volgen. Eerder deze maand was op Lening & Geld Lenen nog te lezen dat studenten geen inzicht hadden in eigen schuld. De kans dat deze schuld dus alleen maar hoger wordt is, wanneer het kabinet het plan invoert, vrij groot.
Naast het vervallen van de basisbeurs in de masterfase, moet het recht op gratis reizen verlaagd worden van officiële studieduur plus drie jaar naar officiële studieduur plus een jaar. Ook moet de terugbetalingsperiode van de studieschuld verlengd worden van 15 naar 20 jaar. Halbe Zijlstra, Staatssecretaris, verwacht dat studenten door de maatregelen ‘bewuster kiezen’ voor een studie.
Uit het onderzoek van het ISO blijkt verder dat driekwart van de studenten door de plannen minder of geen tijd gaat besteden aan andere activiteiten, zoals bestuurswerk. De organisatie vindt dat het bedrijfsleven een rol moet krijgen bij de financiering van het onderwijs, mede door het steeds verder terugtrekken van de overheid.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich eveneens zorgen over de kabinetsplannen. Voorzitter Pascal Ten Have zegt: ‘Meer dan de helft van de studenten geeft aan geen of andere masterstudie te willen volgens de plannen doorgaan. ’ Hij noemt de financiële maatregel ‘zeer kwalijk’ en vindt dat het systeem toegankelijk moet blijven. Het is de bedoeling dat de wijzigingen op 1 augustus 2012 in werking treden.
Gepubliceerd op 10 oktober 2011 om 10:20 uur door de redactie.