Aanbieders van leningen schuldig bij onverantwoord lenen?

Aanbieders van leningen hebben niet langer recht op rente op geleend geld aan aantoonbaar armlastige gezinnen. Daarnaast moeten de aanbieders van leningen de incassokosten gaan betalen als de lener terecht is gekomen in een schuldhulptraject.

In ieder geval als het aan de Stichting Christelijke Schuldhulpverlening ligt. Op dit moment draaien de gemeenten op voor de invorderingskosten. Dit terwijl de winsten voor de aanbieders van leningen er niet om liegen. Als op dit moment een aantoonbaar onverantwoorde lening niet terug betaald kan worden, draait de samenleving hiervoor op. Volgens Tof Thissen, van de Stichting Christelijke Schuldhulpverlening, moeten de kosten op de kredietaanbieders worden verhaald en niet op de samenleving. Daarnaast stelt hij, dat het eenvoudig is om te toetsen of een verstrekte lening onverantwoord was. Dit kan namelijk bij Kifd de ombudsman voor banken.

Kredietverstrekkers staan positief tegenover de plannen. Onverantwoorde leningen moeten keihard worden aangepakt aldus, de mening van bestuurslid Peter van den Bosch van De Vereniging voor Financieringsbanken (VFN). Hij concludeert: "Indien een lening verstrekt is aan mensen waarvan op voorhand aantoonbaar was dat ze deze niet konden betalen, dan moeten de kredietverstrekkers boeten."

Gepubliceerd op 8 april 2008 om 2:00 uur door de redactie.

Reageren