Extreme verschillen sociale leningen België
Bij sommige Belgische sociale kredietverstrekkers zijn hypothecaire leningen duurder dan gedacht. Uit een enquête door consumentenorganisatie Test-Aankoop, waarover de Belgische krant De Morgen heeft bericht, blijkt dat in veel gevallen de rente bij sociale kredietverstrekkers zelfs hoger uit komt dan bij de gewone bank.
Sociale leningen in België niet altijd even "sociaal".
Voor het onderzoek werd in maart tarieven opgevraagd van de sociale lening aanbieders in het Vlaams en Brussels gewest. Uit deze gegevens bleek dat sommige instellingen hogere tarieven gebruiken dan de klassieke bank en dat er bij de maatschappijen grote verschillen zijn in de tarieven. De Belgische krant De Morgen schrijft: “De gezinnen met een laag inkomen die ervan uitgaan dat ze bij een sociale kredietmaatschappij alvast goedkoper lenen dan bij de bank, komen zo bedrogen uit".
De sociale kredietverstrekkers kennen sociale leningen toe voor het kopen, bouwen of behouden van een bescheiden woning. Er zijn twee soorten kredietmaatschappijen, de gesubsidieerde en de niet-gesubsidieerde. Kempens Woonkrediet is een kredietverstrekker die niet gesubsidieerd wordt door de overheid en erkent de problemen. Medewerker Erik Peeters: "Ja, we krijgen klachten van ontevreden kredietnemers, maar we kunnen er niets aan doen. Voor onze tarieven hangen we af van de politiek. De Vlaamse regering laat de sociale kredietmaatschappijen in de kou staan. We hebben haar daar al dikwijls op gewezen."
Het Kempens Woonkrediet is voor een lening van 100.000 euro op twintig jaar ruim 39.000 euro aan aflossingen duurder dan het gesubsidieerde Vlaams Woningfonds. Het kan nog extremer: De Brusselse sociale kredietmaatschappij Petit Propriétaire is zelfs ruim 47.500 euro duurder dan het Vlaams Woningfonds.
Test-Aankoop wil dat de gewestregeringen snel een einde maken aan de wirwar aan sociale leningen. "Zulke enorme verschillen zijn niet te verantwoorden. De sociale leningen zijn niet altijd sociaal en schieten hun doel voorbij", aldus financieel expert Yves Evenepoel van Test-Aankoop. "De problemen zijn er overigens niet van vandaag. We krijgen al twintig jaar klachten over sociale leningen."
Eind vorig jaar pleitte de politieke partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) al voor een fusie van het Vlaams Woningfonds, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en maatschappijen als het Kempens Woonkrediet. Vlaams minister Freya Van den Bossche (Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie) beklemtoont dat die hervorming door de Vlaamse regering is goedgekeurd en dat op Vlaams niveau de centralisatie in gang is gezet
Gepubliceerd op 7 augustus 2011 om 19:39 uur door de redactie.