Gemeente Ede wil opnieuw miljoenen vrijmaken voor startersleningen

Het college van burgemeester en wethouders van Ede willen 4,8 miljoen euro vrijmaken voor nieuwe startersleningen. Deze investering moet er voor zorgen dat er minimaal 160 leningen verstrekt kunnen worden en moet de stagnerende woningmarkt weer opgang helpen.

Starters en doorstromers in Ede mogelijk terecht bij gemeente voor financiële steun
Starters en doorstromers in Ede mogelijk terecht bij gemeente voor financiële steun

Eerder in 2007 investeerde Ede ook al in de startersleningen om de woningmarkt te voorzien van enige dynamiek. De gemeente wil ook komend jaar voor 4,8 miljoen euro investeren in starters en doorstromers. ,,Ik merk dat veel mensen in de gemeente in de knel zitten omdat ze in een te kleine woning leven. Op deze manier kunnen we ze helpen", zegt wethouder Simon van de Pol.

Het miljoenenproject moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Deze maand word een definitief besluit verwacht. De gemeente wil graag investeren omdat veel mensen nu hun koophuis niet, of pas na lange tijd, kwijtraken. Op deze manier ontstaat er minder ruimte voor starters om aan een woning te komen. Met een speciale lening wil Van de Pol zowel starters als doorstromers tegemoet komen. De gemeente zal deze investering doen in samenwerking met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

In totaal kunnen voor het bedrag van 4,8 miljoen euro minimaal 160 startersleningen worden verstrekt. Deze leningen kunnen worden aangevraagd door inwoners tot veertig jaar. ,,Mocht de situatie erom vragen, dan bekijken we of ook personen boven de veertig jaar gebruik kunnen maken van de regeling. Met het bedrag van 4,8 miljoen euro kunnen we minimaal 160 leningen verstrekken. Afhankelijk van het bedrag dat inwoners willen lenen kunnen dat er meer worden. De lening dient als verlengstuk tussen de vraagprijs van een koopwoning en het geld dat via de hypotheek vrijkomt. Vaak is dat laatste niet toereikend waardoor de koop niet door kan gaan", aldus Van de Pol.

Iemand die zijn huis verkoopt aan een persoon met een starterslening, zowel particulier als commercieel, draagt 1500 euro bij aan de regeling. ,,Dat bedrag is om de kosten voor de regeling te dekken. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld de eerste drie jaar rentevrij houden", zegt Van de Pol. Hij is niet bang dat huizenverkopers dit als een groot opstakel zien. ,,Die mensen zijn blij dat ze eindelijk hun huis kunnen verkopen", aldus de wethouder. Ook in omliggende gemeentes als Veenendaal en Amersfoort bestaat deze regeling.

Gepubliceerd op 2 mei 2012 om 9:54 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren