Lenen voor Belgische overheid flink duurder

Geld lenen word voor de Belgische overheid steeds duurder doordat er een steeds hogere risicopremie betaald moet worden.

Geld lenen word voor de Belgische overheid steeds duurder doordat er een steeds hogere risicopremie betaald moet worden.

Een lening voor de overheid met een looptijd van tien jaar verschilt nu tussen België en Duitsland aanzienlijk. België betaalt zoveel meer om geld te lenen dat dit zeker 300 miljoen euro meer per jaar voor de Belgen kost dan voor de Duitsers.

De Belgische overheid heeft het voornemen om in totaal 30,5 miljard euro te lenen, hiervoor zullen zij Belgische staatsobligaties gaan uitgeven.

Steeds meer investeerders vragen uit wantrouwen een extra risicovergoeding, waardoor de rente voor de Belgische overheid geweldig aan het stijgen is.

Duitsland word door investeerder gezien als een veilig haven, waardoor Duitse staatsobligaties dan ook massaal door investeerders worden gekocht. Niet alleen België maar ook Spanje is hiervan de dupe en betalen een hogere rente om geld te lenen.

De Nederlandse overheid kan relatief gezien nog goedkoop geld lenen, zie ook onze eerdere publicatie hierover.

Gepubliceerd op 13 januari 2009 om 1:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren