Onderzoek naar malafide kredietverstrekkers
Er wordt een onderzoek uitgevoerd door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingdienst (FIOD) naar Twentse kredietverstrekkers die leningen verstrekken tegen woekerrentes voor mensen in geldnood.
Malafide kredietbemiddelaars verstrekken leningen tegen woekerrentes
De FIOD gaat een onderzoek doen naar namen als Lenen voor iedereen, Kredietteam, Team Kwijtschelding of Klantbeheer van oplichting. Deze zogenaamde geldbemiddelaars zouden dubieuze leningen regelen voor mensen in geldnood. Bij de politie in Twente zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan van mensen die voor duizenden euro’s zijn gedupeerd.
De malafide geldbemiddelaars handelen vanaf postbusadressen in Twente en hebben mensen opgelicht voor duizenden euro’s. De bemiddelaars leenden feitelijk geen geld, maar onder valse voorwendsels werd een voorlopige belastingteruggave gevraagd. Dit gebeurde op huizen die helemaal niet bestaan en werd pas ontdekt wanneer de belasting het geld komt terug vragen. De mensen moesten namelijk van het geld dat ze leenden ongeveerd de helft als bemiddelingsbeloning afstaan. Dit leidde bij slachtoffers tot grote belastingschulden.
Slachtoffers werden gezocht door kleine advertenties te plaatsen op internet, zoals Speurders en de Telegraaf. Daarbij werden bedragen beloofd van 10.000 euro aan mensen die vanwege een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) nergens meer geld kunnen lenen. De gedupeerden moesten zodra hun maandelijkse ‘leengeld’ binnen kwam, 40% daarvan contant opsturen in een envelop naar het postbusnummer. Gekeken naar de gebruikte postbussen, zit mogelijk steeds dezelfde persoon achter deze malafide praktijken.
Een klant bij Lenen voor Iedereen, kreeg na een internetoproep veertig e-mails van slachtoffers. ‘Ik ga voor 9.000 euro het schip in, maar ik ken verhalen van mensen die voor 25.000 euro zijn gedupeerd.’ Wanneer de belastingdienst de truc ontdekt en een naheffing oplegt, beloven de geldverstrekkers te zorgen voor kwijtschelding. Voor deze kwijtschelding moet wel weer een contant bedrag van 1.400 euro worden betaald. Vervolgens horen ‘klanten’ niets meer en zijn de bureaus als sneeuw voor de zon verdwenen. Slachtoffers blijven achter met torenhoge belastingschulden.
Gepubliceerd op 27 september 2011 om 9:14 uur door de redactie.