Onverantwoord geld gedrag jonge kinderen
Jong geleerd oud gedaan is een Nederlands spreekwoord, het is niet te hopen dat dit telt voor het omgaan met geld. Onderzoek wijst uit dat kinderen slecht omgaan met geld.
Zo kwam uit een recent gehouden onderzoek van Centiq naar voren dan gemiddeld 30% van de kinderen tussen de acht en de 18 jaar om geld speelt, geld leent om spullen via het internet te kopen en de waarde van geld niet goed kan inschatten.
Dit is zorgwekkend zeker gezien het feit dat onverantwoord gedrag met geld op jeugdige leeftijd kan leiden tot langdurige geldproblemen op latere leeftijd.
Totaal zijn er 3.900 jongeren ondervraagd, ruim 2.000 ondervraagde gaf aan dat hun ouders de waarde van geld niet goed aan hen hebben bijgebracht. Opgemerkt moet worden dat de invloed van de ouders op het geld gedrag van de kinderen ook vaak minimaal is. Leeftijdsgenoten en reclames hebben een veel grotere invloed op het geldgedragingen van jongeren dan ouders, stellen de onderzoekers.
Het onverantwoord omgaan met geld komt ondermeer tot uitdrukking in het feit dat kinderen niet kunnen wachtten om iets te kopen en vaak spullen aanschaffen zonder daar goed over nagedacht te hebben.
De meeste jongeren hebben een bijbaantje en krijgen zakgeld, in de meeste gevallen zijn de opbrengsten daarvan niet voldoende om de uitgaven van de jongeren te dekken. Dat is dan ook de reden dat er vaak bij familie en vrienden word aangeklopt om geld te lenen.
Ouders kunnen vaak geen nee zeggen tegen hun kinderen en lenen geld wat doorgaans niet terugbetaal word. Dat is een slecht signaal omdat kinderen zo nooit leren om verantwoord met geld om te gaan. Een lening bij ouders is heel anders dan wanneer geld geleend word bij een bank op latere leeftijd.
Gepubliceerd op 20 november 2008 om 1:00 uur door de redactie.