Oorzaak faillisement DSB Bank bekend

Uit een rapport van de curatoren blijkt dat niet de financiële crisis noch een ontketende bankrun de oorzaak waren van het faillissement van de DSB Bank. Onkunde en risicovol gedrag van topman Dirk Scheringa werden de bank volgens de curatoren fataal.

Gedrag en onkunde van Dirk Scheringa zijn DSB Bank fataal geworden
Gedrag en onkunde van Dirk Scheringa zijn DSB Bank fataal geworden

Volgens het rapport dat dinsdag werd gepresenteerd door de curatoren was Scheringa de oorzaak van het faillissement van de DSB Bank. De topman spendeerde veel geld aan eigen dure hobby’s, zoals zijn kunstcollectie, zakenvliegtuigen en voetbalclub AZ. Daarbij zag hij volgens de curatoren het belang de klant niet en verspeelde zo het vertrouwen. Mede door zijn machtspositie kon hij naar believen commissarissen benoemen of ontslaan. Daarbij werd weinig tegenspraak geduld en wanneer die er wel kwam, dan wees Scheringa ze eigenhandig van tafel.

Scheeringa trok zich ook weinig aan van zijn eigen financiële topman Gerrit Zalm, die hem waarschuwde dat er geen geld was voor zijn investeringen in nieuwe spelers voor voetbalclub AZ. De curatoren spreken dan ook van investeringen “zonder realistische financiële planning”. Zo werd er naast de voetbalclub AZ veel geld gestoken in zijn eigen museum, een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen. Dergelijke investeringen werden gefinancierd met behulp van winstuitkeringen van dochters als DSB Bank.

De curatoren vinden dat ook De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gefaald. In 2005 zou de centrale bank veel te gemakkelijk een vergunning hebben verstrekt. Daarnaast had DNB beter zicht moeten houden op de geldstromen binnen het netwerk van Scheringa. Ook de rol van accountant Ernst & Young zou in twijfel worden getrokken door de curatoren.

Schuldeisers en de curatoren gaan overleggen met de rechter-commissaris of Scheringa en andere betrokkenen juridisch aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade als gevolg van het faillissement. De topman zelf en DNB hebben vooralsnog niet gereageerd op de inhoud van het rapport. Pieter Lakeman, de man die de spaarders van DSB in 2009 opriep tot een bankrun, ziet zijn gelijk bevestigd. “Geen speld tussen te krijgen”, zei hij. Ook de vereniging DSBspaarder.nl is ziet verdere mogelijkheden. “Hiermee kan de vereniging verder om te zien wie zij mogelijk aansprakelijk kan gaan stellen voor de schade”, aldus voorzitter Eric Hulshof.

Gepubliceerd op 19 juni 2012 om 16:52 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren