Vraag naar startersleningen blijft hoog
De vraag naar startersleningen blijft onverminderd hoog. Steeds meer colleges in gemeenten als Leiden, Amsterdam, Brummen, Goes en Hellevoetsluis bekijken de mogelijkheden om de woningmarkt vlot te trekken door het investeren in startersleningen.
Gemeenten investeren vaker in starterslening
Banken hanteren vaak strenge voorwaarden voor het financieren van hypothecaire leningen. Starters raken door deze voorwaarden in het nauw, waardoor startersleningen vaak de enige mogelijkheid zijn. Gemeenten besluiten daarom steeds vaker te investeren in startersleningen. Met een starterslening kunnen starters bij de aankoop van hun eerste huis een bedrag tot maximaal 40.000 euro rentevrij lenen.
Een motie van de SP heeft er voor gezorgd dat ook in Leiden 2,6 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor startersleningen. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “De woningmarkt in Leiden zit op slot, en dat komt vooral omdat mensen moeilijk een betaalbare woning kunnen krijgen. Met startersleningen kan je dat probleem in elk geval voor een deel aanpakken. Ik ben blij dat we de raad en het college achter onze motie hebben kunnen krijgen, hier gaan veel startende Leidenaren plezier van hebben.”
Niet alleen in de gemeente Leiden wordt geld beschikbaar gesteld, ook in Amsterdam komt 2,5 miljoen euro extra beschikbaar voor startersleningen. Een voorstel van de PvdA werd bij de Algemene Beschouwingen gesteund door Groenlinks en de VVD. “Voor veel jonge mensen is het vrijwel onmogelijk om voet aan de grond te krijgen op de Amsterdamse woningmarkt. Wij willen ze daarbij helpen”, stelt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman.
Ook in de gemeenten Brummen, Goes en Hellevoetsluis is recent besloten te investeren in de starterslening. Steeds vaker willen gemeenten voorzien in de grote vraag naar dergelijke leningen en de woningmarkt weer deels vlottrekken.
Gepubliceerd op 3 juni 2013 om 10:56 uur door de redactie.