Waar moet ik op letten bij een onderhandse lening bij mijn ouders?
De vraag 'Waar moet ik op letten bij een onderhandse lening bij mijn ouders?' is beantwoord en ging over onderhandse lening.
Mochten je ouders besluiten je een onderhandse lening aan te bieden, dan kan dat een mooie uitkomst zijn als je elders bijvoorbeeld geen geld kunt lenen.
Toch is een onderhandse lening bij je ouders niets vrijblijvends en zal er een contract opgesteld moeten worden. Dit contract moet duidelijk zijn, want ook als je in de toekomst wellicht minder goed met je ouders kan opschieten moeten afspraken op papier staan over je onderhandse lening. Dit is niet in het belang van je ouders maar ook voor je eigen belang.
Het beste kun je naar een notaris welke het contract kan opstellen, ook een bezoek aan een fiscalist kan handig zijn omdat de Belastingdienst het contract van de onderhandse lening kan toetsen. Van belang is dan over de rente wel redelijk is en dat de onderhandse lening geen verkapte schenking.
Alvorens je naar een notaris gaat of als je toch zelf iets wilt opstellen, denk dan goed na over een aannemelijk rente percentage (raadpleeg ons overzicht voor een goede indicatie), tussentijdse aflossingen, looptijd en opeisbaarheid en of je naast deze onderhandse lening nog andere leningen mag afsluiten.